Πολιτεία

Πολιτεία

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Sur mesure, αλλά θνησιγενές

Ζωγραφιά το σημερινό πρωτοσέλιδο κείμενο του Μανώλη Κοττάκη στην εφημερίδα που διευθύνει, την “Εστία”. Ξεσκεπάζει την υποκρισία και την καθεστωτική αντίληψη του Μητσοτάκη και ταυτόχρονα μας περιγράφει πόσο “χαρούμενη οικογένεια” είναι η Ν.Δ., μετά τα όσα επακολούθησαν με την απομάκρυνση Μητσράκη απ΄πο την κυβέρνηση.

Αναπαράγουμε:

Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ του Νότη Μηταράκη σε παραίτηση από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως είναι το σύμπτωμα. Δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτής της Κυβερνήσεως είναι

διαφορετικής τάξεως, και συνδέεται με τις ισορροπίες που τελικώς τήρησε ο Πρωθυπουργός κατά την συγκρότησή της, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του, με στόχο «να πάμε μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά βλέπουμε. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Μητσοτάκης είδε πολύ γρήγορα ότι το Lego που έφτιαξε είναι ασταθές, και με μία μάλλον άγαρμπη κίνηση άρχισε την διόρθωση από τον πλέον αδύναμο κρίκο του.

Ωστόσο, ακόμη και ο χειρισμός της υποθέσεως αυτής καθ’ εαυτήν δημιούργησε αρνητική ατμόσφαιρα στις τάξεις της Κυβερνήσεως, καθώς πλείονες υπουργοί είδαν αιφνιδιασμένοι τον Πρωθυπουργό να θυσιάζει έναν υπουργό με πρόσχημα ότι είχε πάει διακοπές, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι την άδεια να πάει διακοπές, ο κύριος Μηταράκης, την έδωσε ο ίδιος ό κύριος Μητσοτάκης. Και ότι θα συναντούσε τον αποπεμφθέντα Υπουργό στην Πάτμο κορυφαίο στέλεχος τού Μαξίμου. Καί του την έδωσε, διότι το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως πλέον δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα για τις φωτιές. Η Πυροσβεστική και τα άλλα σώματα που επιχειρούν ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ενώ η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που είναι αρμόδια να συλλέγει πληροφορίες για τους εμπρηστές υπάγεται πλέον στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη να διαπομπεύσει υπουργό δημιούργησε ένα αίσθημα αποκαρδίωσης στο εσωτερικό του υπουργικού συμβουλίου, καθώς ποινικοποίησε ακόμη και τις ολιγοήμερες διακοπές για τα μέλη αυτού τα οποία ανέλαβαν καθήκοντα μετά από έναν επίπονο και μακρύ προεκλογικό αγώνα. Πόσω μάλλον, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας απουσίασε πάρα πολλά σαββατοκύριακα έκτός Αθηνών με άδεια.

Δημιούργησε, επίσης, η απόφαση αυτή ένα αίσθημα απορίας σε ένα τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια εκπαιδεύτηκε στον κυνισμό και όχι στην ηθική, την σεμνότητα και την ταπεινότητα. Στον κυνισμό, ότι δεν έχουν σημασία οι υποκλοπές, στον κυνισμό, ότι τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα ξεχνιούνται μετά από πέντε εβδομάδες. Απόρησε ένα τμήμα του κόσμου όταν έμαθε ότι η Κυβέρνηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου