Πολιτεία

Πολιτεία

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ποιο δημοψήφισμα; Ο λαός μίλησε

Ποιο δημοψήφισμα; Ο λαός μίλησε

 

Vox populi, vox Dei

Και… ξαφνικά η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλέσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για την προδιαγεγραμμένη πορεία του, που σφραγίστηκε με επιτυχία-κατά τη γνώμη της- στις 27 Οκτώβρη!
Είναι διπλά παράλογη και ακατανόητη ενέργεια, πρώτον  απέναντι στην Ε.Ε, που θα μας «σώσει» μόνον εφόσον τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία, που… θα τεθεί σε Δημοψήφισμα και  δεύτερον, απέναντι στον ελληνικό λαό, που μόλις χθές μετέτρεψε τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου σε εκδηλώσεις ξέφρενης διαμαρτυρίας, που προσέβαλαν με τον πλέον απρεπή τρόπο ακόμη και τον Ανώτατο Άρχοντα της χώρας.
Ο λαός μίλησε γι’ αυτό ακριβώς που… θα τεθεί σε Δημοψήφισμα. Με τον τρόπο αυτό καλούνται οι πολίτες να επωμιστούν τις ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί… φωνή λαού, φωνή Θεού!
Ο κακός δαίμονας αυτής της κυβέρνησης είναι οι καθυστερημένες-ετεροχρονισμένες ενέργειες, που οδηγούν σε βεβιασμένες και άλογες αποφάσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να αποβούν μοιραίες για το μέλλον της χώρας.
Ας προσέξουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες μη χάσουν και την τελευταία ευκαιρία λήψης πρωτοβουλίας για μια κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης», όχι με την τυπική έννοια του όρου αλλά με την ουσιαστική, την ανάγκη δηλαδή «εθνικής απεμπλοκής», προκειμένου αυτή η κυβέρνηση να οδηγήσει το συντομότερο δυνατόν σε εκλογές.
Με τον τρόπο αυτό ο λαός θα λυτρωθεί, θα εκτονωθεί  και θα ψηφίσει ήρεμα, δημοκρατικά και υπεύθυνα. Η συναίνεση χρεοκόπησε σε αυτόν τον τόπο, ας μη χρεοκοπήσει και η σύνεση.
«Ας υποθέσουμε πως δεν έχουμε φτάσει στο μαύρο αδιέξοδο, στην άβυσσο του νου» για να θυμηθούμε τους στίχους του Καρυωτάκη στο ποίημα του ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
*Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου είναι πρόεδρος στο Τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου