Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/Κατ’ αρχάς, όπως το είχαμε πει όταν η αγωνία των μνημονιακών για την καταβολή ή μη καταβολή της περιβόητης δόσης των 44 δις ευρώ είχε ανέβει στο κατακόρυφο, η περιβόητη λοιπόν δόση των 44 δις θα έρθει. Σταδιακά μεν αλλά τελικά θα έρθει.
Έχουμε λοιπόν και λέμε…
Το σύνολο της δόσης είναι επακριβώς 43,7 δις ευρώ. Από αυτά τα χρήματα η 1η δόση είναι 34,4 δις ευρώ και έρθουν στην χώρα λίγα 24ωρα μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Θα κατανεμηθούν δε ως...
εξής:
Τα 23,8 δις ευρώ για την ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 10,6 δις ευρώ για πληρωμές εντόκων γραμματίων και ομολόγων εντός PSI, και όσα περισσέψουν, δηλαδή περίπου 3,5 δις ευρώ, θα δοθούν για καθυστερημένες πληρωμές του κράτους προς προμηθευτές (φάρμακα, ιατρικές αμοιβές, άλλοι προμηθευτές του δημοσίου κ.λπ). Ακριβώς όπως τα είχαμε πει εδώ και ημέρες. Τα περισσότερα για τις τράπεζες και πληρωμές των δανειστών, και ελάχιστα για την Ελληνική Οικονομία.
Τα υπόλοιπα 9,3 δις ευρώ θα δοθούν το Α΄ τρίμηνο του 2013, εφ’ όσον οι κυβερνητικές επιδόσεις της φιλομνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά είναι εντός των στόχων του μνημονίου. Όταν και άμα δοθούν θα δούμε τότε αναλυτικά που θα πάνε. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι πάλι οι ξένοι δανειστές θα πάρουν τα περισσότερα.
Με τους μνημονιακούς λοιπόν να πανηγυρίζουν για την απόφαση της ΕΕ με θέμα την περιβόητη δόση των 43,7 δις ευρώ, κύλισε η ημέρα σήμερα.
Τα κρίσιμα όμως ερωτήματα παραμένουν:
- Ήταν αυτό το δάνειο χρήσιμο για τους Έλληνες;
- Θα σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας;
Στα δύο αυτά ερωτήματα η οικονομική επιστήμη και η ενδελεχής ανάλυση της εγχώριας και διεθνούς πραγματικότητας απαντούν μονολεκτικά και με σιγουριά ΟΧΙ!
Το δάνειο αυτό δεν ήταν χρήσιμο για τους Έλληνες, διότι θα διατεθεί όπως και τα προηγούμενα κυρίως για την αποπληρωμή παλαιών δανείων ενώ για το συγκεκριμένο δάνειο προβλέπεται ότι θα διατεθούν 23,8 δις ευρώ για την εξυγίανση των ισολογισμών του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στις αιτιάσεις των μνημονιακών ότι η εξυγίανση των ισολογισμών του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα συμβάλει στην ομαλοποίηση του ιδιωτικού δανεισμού της χώρας (μέσω των Ελληνικών τραπεζών) από το εξωτερικό, υπάρχει αυτονόητη απάντηση:
Δεν θα ομαλοποιηθεί ο ιδιωτικός δανεισμός της χώρας από το εξωτερικό γιατί όλοι οι περί τον χρηματοπιστωτικό-τραπεζικό τομέα γνωρίζουν αυτό το οποίο κατήγγειλε η στήλη στον χθεσινό Δευκαλίωνα. Για να σωθούν 150 δις ευρώ καταθέσεων που υπάρχουν ακόμα στις Ελληνικές τράπεζες, δαπανώνται περίπου 270 δις ευρώ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα διότι δεν έχει συμβεί άλλη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία να δαπανώνται περισσότερα χρήματα για να σωθούν λιγότερα.
Απόδειξη του παραπάνω συλλογισμού είναι το γεγονός ότι σήμερα που είχε αποσαφηνιστεί θετικά το ζήτημα της περιβόητης δόσης, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,29%, ενώ οι μετοχές του τραπεζικού δείκτη κατέγραψαν μία ακόμα βουτιά (ΕΤΕ -9,41%, ΠΕΙΡ -11,78%, ΕΥΡΩΒΑΝΚ -12,64%, ΑΛΦΑ -11,11%).
Τέλος θα θέλαμε να σταθούμε στο πρωτοφανές. Η ΕΕ και το ΔΝΤ αντιδικούσαν για το ύψος του Ελληνικού χρέους το 2020-2022. Κατέληξαν δε στο κοινό συμπέρασμα ότι το χρέος θα είναι τότε βιώσιμο, αφού θα διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ. Ποιος από όλους εμάς θα θυμάται μετά από τόσα χρόνια αυτήν την συνεδρίαση και αυτή την διαπίστωση; Μάλλον κανένας.
Αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε κάτι πάρα πολύ απλό. Η Ελλάδα μπήκε υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ της ΕΕ και της ΕΚΤ στις 23 Απριλίου 2010 με χρέος 120 % του ΑΕΠ το 2009. Μετά από δέκα (10) χρόνια, το 2020 και αφού ο Ελληνικός λαός θα έχει υποφέρει τα πάνδεινα και το Ελληνικό Κράτος θα έχει χάσει σχεδόν όλη την περιουσία του, το χρέος υπολογίζεται ότι θα είναι και πάλι 120% του ΑΕΠ.
Δηλαδή τόσος κόπος τόσος πόνος τόση φτώχεια και εξαθλίωση γιατί; Για να ξαναγυρίσουμε εκεί που ξεκινήσαμε;
Σε αυτούς που αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν αυτή την πολιτική πρέπει σίγουρα να απονεμηθεί κάποιο βραβείο Νόμπελ. Σίγουρα ΟΧΙ το Νόμπελ Οικονομίας. Πολύ καλοπροαίρετα και χωρίς διάθεση ακραίων χαρακτηρισμών θα πρέπει να τους απονεμηθεί το Νόμπελ Βλακείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου