Πολιτεία

Πολιτεία

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Α ΡΕ ΚΙΡΧΝΕΡ!ΑΛΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΈΧΟΥΝ ΚΟΧΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΑΜΑΡΆΔΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΥΡΟΚΟΛΩΝΕΣ!


Σε μία ιστορικής σημασίας απόφαση, η Αμερικάνικη δικαιοσύνη πάγωσε την εκβιαστική σκευωρία των τοκογλύφων ενάντια στην αγωνιζόμενη Αργεντινή.
Πάγωσε όμως και το χαμόγελο στα χείλη από τα παπαγαλάκια και τις βουβουζέλες που πανηγύριζαν για την πρόσκαιρη δικαίωση των τοκογλύφων, των παρακρατικών, των λούμπεν παρακρατικών με τις αριστερές προβιές και των εκδοτικών συγκροτημάτων.
 Οι οικονομικοί δολοφόνοι επιτίθενται ξανά στην Αργεντινή για να ανατρέψουν τις Εθνικές μεταρρυθμίσεις. Και βλέπετε δικαιωθήκαμε. Αλλά διασύρθηκαν και όλοι που προέβαλλαν μία εφέσιμη απόφαση φιάσκο, ως αποκρυπτογράφηση της Αμερικάνικης πολιτικής στο θέμα του Ελληνικού κουρέματος.

 Η απόφαση είναι σταθμός εάν συνδυαστεί με την πολιτική της ηρωϊκής προέδρου, που σχετίζεται με τις επανεθνικοποιήσεις του δημοσίου πλούτου που είχαν ξεπουλήσει τα ασπόνδυλα του εκεί μνημονίου.       


Η επιβολή της πρωτόδικης απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που άσκησε η χώρα, αναβλήθηκε.Απέφυγε τον κίνδυνο μίας νέας αθέτησης χρέους η Αργεντινή, καθώς το αμερικανικό εφετείο αποφάσισε να αναβάλει την επιβολή της πρωτόδικης απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί και η έφεση, με τη σχετική απόφαση να αναμένεται πλέον προς το τέλος του 2013....
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο δικαστής Τόμας Γκριέζα (80 ετών), στις ΗΠΑ διέταξε τη χώρα και όλα τα εμπλεκόμενα στην εξυπηρέτηση του χρέους της μέρη, να καταβάλει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 1,33 δις δολάρια στους ομολογιούχους (κυρίως hedge funds) που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους της.....
Η κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες - Κίρχνερ επέκρινε την αμερικανική δικαιοσύνη, έκανε λόγο για funds αρπακτικών και δεσμεύθηκε να μην τους πληρώσει ποτέ. Τόνισε άλλωστε, ότι εάν συμφωνούσε να καταβάλλει αυτά τα χρήματα, θα κινδύνευε να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αδικήσει τους ομολογιούχους που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση.
Πρόκειται για μία προσωρινή νομική νίκη της Αργεντινής στη μάχη με τους πιστωτές της μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να αναστείλει προηγούμενη απόφαση που θα οδηγούσε τη χώρα σε νέα στάση πληρωμών μετά τη χρεοκοπία του 2001. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ποσόν για το οποίο οδηγήθηκε η Αργεντινή στην χρεοκοπία του 2001 ήταν ύψους 100 δις δολαρίων και δεν είναι συγκρίσιμο με το πρόσφατα επιδικασθέν του 1,33 δις δολαρίων.
Εφετείο των ΗΠΑ επέβαλε αναστολή στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή της Νέας Υόρκης, Τόμας Γκριέζα η οποία απαγόρευε στην κυβέρνηση της Αργεντινής να πληρώσει τους επενδυτές που συμφώνησαν να ανταλλάξουν τα παλιά ομόλογα με νέα εκτός και εάν αποπλήρωνε και τους επενδυτές που δεν συμφώνησαν με την ανταλλαγή.
Με την απόφαση του εφετείου ωστόσο η Αργεντινή θα είναι σε θέση να συνεχίσει να κάνει τις πληρωμές στα νέα ομόλογα για το διάστημα που η υπόθεση της θα αξιολογείται στα αμερικανικά δικαστήρια.
Λίγες ώρες πριν την απόφαση, η πρόεδρος της Αργεντινής, Cristina Kirchner είχε επιβεβαιώσει την απόφαση της κυβέρνησης να πληρώσει του πιστωτές που συμμετείχαν στις ανταλλαγές του 2005 και του 2010.
"Χωρίς πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων, έχουμε κάνει όλες τις πληρωμές από το 2005 με τις δικές μας δυνάμεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε καθώς θέλουμε να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας όπως αρμόζει σε μια χώρα που έχει ανακτήσει την αυτοεκτίμηση της", δήλωσε η Kirchner σε ομιλία της όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έθεσε για τις 27 Φεβρουαρίου 2013 την ημερομηνία ακρόασης στην υπόθεση.
Η μάχη της Αργεντινής με τους ομολογιούχους που κράτησαν τα παλιά ομόλογα –τους οποίος η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «όρνια» ή κατά την ελληνική εκδοχή: «γύπες» (vulture funds) – ξεκίνησε μετά τη χρεοκοπία του 2001-02.
Οι ομολογιούχοι αυτοί αρνήθηκαν να δεχτούν την απομείωση των 66 cents στο δολάριο στο πλαίσιο της ανταλλαγής των ομολόγων και ακολούθησαν τη δικαστική οδό για να διεκδικήσουν την πλήρη αποζημίωση τους.

http://www.defencenet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου