Πολιτεία

Πολιτεία

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Γυρνάμε πίσω 20 χρόνια σε ανάπτυξη...

Της Δήμητρας Καδδά

Επιστροφή στο παρελθόν για το εισόδημα των Ελλήνων που γύρισε πίσω τουλάχιστον 20 χρόνια λόγω μνημονίου. Ο λόγος για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο είχε σχεδόν συγκλίνει το 2009 φτάνοντας στο 94% του μέσου όρου της ΕΕ. Μόνο που έκτοτε το Μνημόνιο προκάλεσε αιμορραγία εισοδήματος και περιορισμό του ΑΕΠ ανά κάτοικο στο  75,2% το 2012.

Τα πράγματα αναμένεται να χειροτερεύσουν ταχύτατα: Εκτιμάται από την Κομισιόν ότι ο δείκτης θα περιοριστεί στο 71,3% του κοινοτικού μέσου όρου το 2014, σε επίπεδα μακράν χαμηλότερα των επιδόσεων της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια. Το 1993, την πρώτη χρονιά για την οποία υπάρχουν εκτιμήσεις για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, βρέθηκε  στο  85,4%.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως επιχειρεί να κάνει την αδυναμία της «όπλο» για να μην χαθεί έστω και μέρος από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2. Στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία ευμάρειας του 2009 και η Ελλάδα του μνημονίου λογίζεται ως «πλούσια» χώρα.

Αποτέλεσμα: μπορεί από τα 20,4 δις ευρώ που μας αναλογούν στο ΕΣΠΑ να πέσουμε και κάτω από τα 12 δις ευρώ.

Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας λόγω μνημονίου δεν είναι ισχυρή και επιδεινώνεται από την πρόθεση των χωρών
του Βορά να περικόψουν εκ νέου το σύνολο της συνεισφοράς των «πλουσίων» κρατών στα κονδύλια των λεγόμενων πολιτικών συνοχής.

Παρουσίαση της κατάστασης έγινε προ ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο. Πλειάδα ευρωβουλευτών  ενημέρωσαν δημοσιογράφους από όλα τα κράτη για την κρισιμότητα της κατάστασης και για τις νέες προτάσεις. Ημερομηνία ορόσημο θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής της 22-23ης Νοεμβρίου και η πιθανότητα  διαφωνίας πλέον θεωρείται πολύ μεγάλη.

Στην κεντρική πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα των κονδυλίων στα επίπεδα του 2011 (κάτι που ουσιαστικά σημαίνει μείωση, διότι λόγω ακρίβειας νέων αναγκών και εισόδου νέων κρατών τα λεφτά είναι λιγότερα) προστέθηκαν δύο κινήσεις: η  πρόταση της Κυπριακής προεδρίας για νέο κούρεμα κατά 50 δισ. ευρώ αλλά και η αναμενόμενη πρόταση Ρομπάι για πιο μεγάλο  «κούρεμα» κατά 75 δισ. ευρώ.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν σαφές ότι η Προεδρία επιχειρεί να συγκεράσει τις πιέσεις των χωρών – πληρωτών, της Γερμανίας, της  Βρετανίας και της  Ολλανδίας που ζητούν  μεγαλύτερες  περικοπές γιατί και οι ίδιες πλέον έχουν κρίση. Πρόσθεσαν ότι έχουν αναπτύξει συντονισμένη στάση, πέραν των πολιτικών τους διαφοροποιήσεων και ετοιμάζονται για σθεναρή αντίσταση στις αποφάσεις  χωρίς να αποκλείουν και το veto.

Παράλληλα έγινε σαφές ότι πολλά κράτη μέλη θέτουν και ρήτρα δημοσιονομικών αποκλίσεων, δηλαδή αφαίρεσης- επιστροφής κονδυλίων από κράτη με υψηλό έλλειμμα.  Άλλωστε σχετικό σχόλιο έκανε την προηγούμενη Τετάρτη και η καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ που επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο για το ίδιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου