Πολιτεία

Πολιτεία

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Αναμέτρηση στη Βουλή και στον δρόμο

Σήμερα η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης κατά πλειοψηφία από τους βούλευτές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής – Φόβοι στην κυβέρνηση για ενδεχομενες ανεξέλεγκτες διαρροές κατά την ψηφοφορία - Δεύτερη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας, και με την πρόσβαση έστω και μερικώς εφικτή στα σημεία των κινητοποιήσεων (μετρό και ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν μετά τις 15:00 για διευκόλυνση των διαδηλωτών), η Τετάρτη 7 Νοεμβρίου ενδέχεται να καταγραφεί ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και καθοριστικές ημέρες των τελευταίων δεκαετιών
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης κατά πλειοψηφία με την στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ την Τετάρτη στις 10 πμ θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψήφισή του.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πόσοι θα υπερψηφίσουν

Σε γενικές γραμμές, και αυτό αφορά τις πληροφορίες μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, στο κυβερνητικό επιτελείο εκφράσουν προς τα έξω τη βεβαιότητά τους πως ακόμη και με απώλειες τα μέτρα θα ψηφιστούν. Άλλωστε, ο κανονισμός δεν απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία, αλλά σχετική.

Στη Ν.Δ. αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα μέτρα θα ψηφιστούν από σύσσωμη την Κ.Ο. Μαζί με όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν θετικά, σχηματίζεται μια οριακή πλειοψηφία, που αρκεί ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα, ωστόσο όχι για να μακροημερεύσει η κυβέρνηση, καθώς ο Α. Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι θεωρεί την υπερψήφιση ταυτόχρονα και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του.

Ακόμη κι αν υπάρξει «αντίστροφηξ ανταρσία» από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό –χθες ο Γρ. Ψαριανός δήλωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του με βάση την έκβαση της ψηφοφορίας, μην αποκλείοντας το να πε «ναι» σε όλα– η νέος συσχετισμός που θα δημιουργηθεί θα είναι τόσο αντιφατικός που δύσκολα θα επιτρέψει την απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Διαπληκτισμοί κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή

Οπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατεπείγουσα μορφή που επελέγη από την κυβέρνηση όσον αφορά την συζήτηση και ψήφιση (αύριο Τετάρτη αργά το βράδυ) του νομοσχεδίου, «η άμεση εκταμίευση της δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας».
«Είναι γι αυτό ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. «Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ωστόσο, υπήρξε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Π. Λαφαζάνη να κάνει λόγο για «κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές». «Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;», διερωτήθηκε.
Πρόσθεσε δε: «Επί τέσσερις μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το νομοσχέδιο - ΄΄τέρας΄΄. Ποιον κοροϊδεύεται και εμπαίζετε. Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης είπε: «Αυτό είναι το αστικό κοινοβούλιο. Είναι κοροϊδία η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτή είναι η δημοκρατία σας, η δικτατορία της αστικής τάξης».
Αντιθέτως τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις για την κατεπείγουσα διαδικασία, αναγνώρισαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου. Οπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης, «είναι ογκωδέστατο νομοσχέδιο και το γεγονός ότι προτείνεται να εισαχθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί σημαντικό φόρτο και μεγάλη πίεση, γι’ αυτό και θα ευχόμασταν διαφορετική διαδικασία». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «κατανοούμε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων».
Από το ΠΑΣΟΚ ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης ζήτησε από τα κόμματα «να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένη Βουλή που κινείται στα θεσμικά πλαίσια». «Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».
Οσον αφορά την ΔΗΜΑΡ, η οποία κατέστησε σαφές ότι θα ψηφίσει «παρών» στα μέτρα, ο κ. Ν. Τσούκαλης είπε ότι το κόμμα του «θα επιθυμούσε διαφορετική διαδικασία». Πάντως, πρόσθεσε: «Ως κόμμα έχουμε τοποθετηθεί και γνωρίζουν οι πάντες τις ενστάσεις μας στα εργασιακά. Όμως πρέπει να προσέξουν τα κόμματα τους χαρακτηρισμούς όταν έξω θα διαδηλώνουν χιλιάδες κόσμου. Να διατηρήσουμε την στοιχειώδη πολιτική κουλτούρα».
Ένταση προκλήθηκε κατά την ψηφοφορία για την κατεπείγουσα μορφή συζήτησης του νομοσχεδίου όταν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αμφισβήτησαν το νομότυπο της διαδικασίας καθώς δεν καταμετρήθηκαν τα «κατά» και τα «παρών». Πάντως οι ψήφοι που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας ήταν 28 «υπέρ» και 19 δεν σήκωσαν το χέρι, ενώ από τους βουλευτές της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που συμμετέχουν στην συνεδρίαση, ήταν 24 «υπέρ» και 18 δεν σήκωσαν το χέρι.
Βρούτσης: «Αν δεν περάσουν τα μέτρα δεν θα μιλάμε ούτε για τα τυπικά»
Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης αναφέρθηκε στα εργασιακά σε μια προσπάθεια να μεταπείσει την ΔΗΜΑΡ η οποία αποφάσισε να ψηφίσει «παρών». Όπως είπε, «δεν υπάρχουν αιτιάσεις σοβαρές για να σταθεί κάποιος στα εργασιακά και να μην ψηφίσει και τα υπόλοιπα».
«Αν δεν περάσουν τα μέτρα δεν θα μπορούμε να μιλάμε πλέον ούτε για τα τυπικά εργασιακά», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν «ήταν ουρές από τα δυο προηγούμενα μνημόνια». Μάλιστα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «με ωριμότητα και επιχειρήματα αντιμετωπίσαμε τα θέματα που τέθηκαν και καταφέραμε πολλά πράγματα, όπως με τις τριετίες και με το οικογενειακό επίδομα ή έστω και με την η ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας που καταφέραμε να μην μπει, ή τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης».
Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό είπε ότι «δεν είναι κάτι καινούργιο». «Τα 586 ευρώ με την μορφή που έχουν ψηφισθεί θα κρατηθούν και ισχύουν και ίσως αποτελέσουν το ασφαλιστικό δίχτυ για το μέλλον», είπε, σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε το κατώτατο κατώφλι, θα φτάναμε σε μικρότερους μισθούς».
Απαντώντας στον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Μητρόπουλος αμφισβήτησε πλήρως τα επιχειρήματά του λέγοντας: «Παρασύρετε τους συνεταίρους σας στην κυβέρνηση». Όπως είπε, καταργούνται όλα τα επιδόματα που απάρτιζαν το μισθό και μένει μόνο το χρονοεπίδομα το οποίο παγώνει, ενώ όταν προβλέπεται να ξεπαγώσει συμπληρώνεται «με την πιο βάρβαρη παρέμβαση», όπως την χαρακτήρισε, βάσει της οποίας, όταν ξεπαγώσουν οι τριετίες μόνο οι τρείς θα αναγνωρίζονται. Επίσης, αμφισβήτησε και το επιχείρημα ότι διασφαλίστηκε ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ και 510 για τους νέους, καθώς έπονται σε λίγους μήνες παρεμβάσεις για να προσαρμοσθούν στους μισθούς της κεντρικής Ευρώπης.
«Μονόδρομος» η ψήφιση
«Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι μονόδρομος. Βρισκόμαστε στο τελευταίο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε την σωστή απόφαση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κατά την τοποθέτησή του, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα πάνε όλα χαμένα. Οπως είπε έχουμε διανύσει τα 2/3 της διαδρομής και τόνισε: «Δυστυχώς είναι μόνο ένας ο δρόμος, δύσκολος και ανηφορικός, αλλά έχουμε ιστορική ευθύνη να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει», ανέφερε ο Στουρνάρας.
Οπως διευκρίνισε, εξάλλου, «το νομοσχέδιο δεν αποτελεί συλλογή δεσμεύσεων, αλλά μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις του παρελθόντος». «Το νομοσχέδιο αυτό δεν έρχεται μόνο να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά προσπαθεί να προωθήσει γρήγορα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην ελληνική οικονομία».
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ιδιαίτερα όταν ο Στουρνάρας, σχολίασε την σκληρή κριτική που άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ο οποίος είπε πως ούτε επί Μεταξά ή Τσολάκογλου δεν έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις όπως αυτές που γίνονται στις συλλογικές συμβάσεις κλπ., καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «να φύγει».
 
7 Νεμβρίου 2012 | © ThePressProject.gr | Όροι χρήσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου