Πολιτεία

Πολιτεία

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΒΗΝΑΝ ΧΡΕΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΖΗΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ


Μεγάλη ποινική δικογραφία με κακουργηματικές πράξεις διαφθοράς οικονομικών επιθεωρητών και εφοριακών...
του Υπουργείου Οικονομικών που φέρεται να ζημίωσαν με δις το ελληνικό Δημόσιο "βαλτώνει" για περίπου δύο χρόνια στα συρτάρια ειδικού ανακριτικού τμήματος της Αθήνας.....
Στην μείζονος δημοσίου συμφέροντος υπόθεση εμπλέκονται 14 πρόσωπα ,εκ των οποίων όσοι είναι πραγματικά ένοχοι προφανώς επωφελούνται από την σκανδαλώδη καθυστέρηση της ανάκρισης, ενώ η βασική μάρτυρας κατηγορίας, συνταξιούχος Γενική Διευθύντρια της Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπ. Οικ., Ασπασία Μαλαγάρη, δέχεται απειλές για τη ζωή της.
Και σήμερα ζητά να χαρακτηριστεί "ως προστατευόμενη μάρτυρας" αλλά και να επισπευσθεί η ανάκριση κατ' απόλυτη προτεραιότητα "για την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου".
Μάλιστα η βασική μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, που έχει πολιτογραφηθεί ως "σκάνδαλο των επανελέγχων - μαϊμού" με τους οποίους "εξαφανίστηκαν" υπέρογκες οφειλές προς το Δημόσιο τουλάχιστον 25 επιχειρήσεων, με αίτηση της, "υπ' όψιν και της Βουλής των Ελλήνων", ζητά :

"Να ορισθεί ανακριτής -πρόεδρος πρωτοδικών καθώς πρόκειται αμιγώς για πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων και άρα η υπόθεση "εμψυχώνει' τον ίδιο τον τίτλο του Ν.4022/2011 (σ.σ. αφορά στην εκδίκαση κακουργημάτων ιδιαίτερα μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος ή μείζονος δημοσίου συμφέροντος). Σύμφωνα δε με τις ευεργετικές για το δημόσιο συμφέρον διατάξεις του Ν.4022/2011 επιτρέπεται εκτός των άλλων η παραχρήμα άρση του φορολογικού, τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου των εμπλεκομένων".
ΟΙ πράξεις για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι "ψευδής βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας στρεφόμενη κατά του Δημοσίου και κατά άλλων νομικών προσώπων (ΟΤΑ) , τελεσθείσα κατ' εξακολούθηση και μη" και "ηθική αυτουργία σε αυτήν, από κοινού". Στις επιχειρήσεις που ευεργετήθηκαν από την -κατά τις κατηγορίες- "φάμπρικα διαγραφής μεγάλων χρεών" περιλαμβάνονται τουλάχιστον οκτώ επιχειρήσεις του Δημοσίου, μεγάλοι Δήμοι, γνωστές ιδιωτικές επιχειρήσεις και Ιερές Μονές.
Μεταξύ των κατηγορουμένων "φιγουράρουν" τα ονόματα ενός Γενικού Γραμματέα της Διεύθυνσης Φορολογίας και του Γενικού Διευθυντή της Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών ,της περιόδου που φέρεται να τελέστηκαν οι πράξεις (επί θητείας Αλογοσκούφη). Για τον δε Γενικό Διευθυντή, που αρνείται την εμπλοκή του και αντεπιτίθεται με σωρεία μηνύσεων και αγωγών σε βάρος της μάρτυρα, εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Οι ποινικές διώξεις ασκήθηκαν τον Απρίλιο του 2011 από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, η οποία ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα αμέσως μόλις χρεώθηκε την υπόθεση, που εκκρεμούσε από το 2007 όταν για πρώτη φορά καταγγέλθηκαν οι πράξεις στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μάλιστα οι καταγγελίες είχαν περάσει τότε και το κατώφλι του Μαξίμου ενώ πολύ αργότερα τέθηκαν υπόψη Ελεγκτικού Συνεδρίου και Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι ο τρόπος δράσης των επίορκων υπαλλήλων ήταν πολύ απλός.
Μετά τον τακτικό, αρχικό, έλεγχο τον οποίο διενεργούσαν οι ελεγκτές της αρμόδιας υπηρεσίας σε Δήμους ή επιχειρήσεις και τον καταλογισμό προστίμων που έφθανε από χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ, ο εκάστοτε ελεγχόμενος αντί να προσφεύγει στα αρμόδια φορολογικά δικαστήρια έκανε αίτηση επανελέγχου στο εν λόγω «κύκλωμα». Στη συνέχεια, κατόπιν εντολής του κ. Γενικού, συγκεκριμένοι οικονομικοί επιθεωρητές πραγματοποιούσαν τους επανελέγχους-μαϊμού οι οποίοι «έσβηναν» τις φορολογικές παραβάσεις και τα καταλογισθέντα πρόστιμα.
Στα υπομνήματά τους πάντως -στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας- οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων είχαν υπεραμυνθεί της «νομιμότητας» των επανελέγχων αρνούμενοι τις κατηγορίες. Υπήρξαν όμως και καταθέσεις οι οποίες επέρριψαν ευθύνες στον «κ. Γενικό» τον οποίο κατονόμασαν ως τον άνθρωπο που κινούσε τα νήματα. Του προσάπτουν μάλιστα ότι διαβεβαίωνε τους επιθεωρητές, που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για τη νομιμότητα αυτών των πράξεων, όπου το έλλειμμα "βαφτιζόταν" ως "θετική ζημιά", ότι όλα είναι νόμιμα και φυσικά .
Η ανακρίτρια όμως που ορίστηκε τότε -πριν από είκοσι μήνες -για να διερευνήσει την υπόθεση, στην οποία ο χρόνος τέλεσης των πράξεων ανατρέχει στο 2006, σε πρόσφατες οχλήσεις της μάρτυρα φέρεται να της δήλωσε ότι θα καθυστερήσει η διεξαγωγή της ανάκρισης επειδή έχει να διεκπεραιώσει υποθέσεις παλαιότερων ετών.
Γι αυτό το λόγο η μάρτυρας ,συνταξιούχος Γενική Διευθύντρια Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών, Ασπασία Μαλαγάρη, με τωρινή αίτηση της προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προς κάθε άλλη αρμόδια αρχή ( με κοινοποίηση και στον Υπουργό Δικαιοσύνης), δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής και ζητά "την προστασία της ζωής μου και της σωματικής μου ακεραιότητας με δεδομένο ότι σχεδόν καθημερινά δέχομαι απειλές από άγνωστα άτομα".
Αναφερόμενη στην υπόθεση υποστηρίζει ότι "η οικονομική βλάβη που απειλήθηκε στο Δημόσιο, και όχι μόνον, είναι τεράστια, και λάμβανε χώρα υπό το κράτος ενός οργανωμένου, συντονισμένου και μεθοδευμένου σχεδίου", ενώ προσδιορίζει και έναν προς έναν τους λόγους "για τους οποίους είναι επιτακτικό, δίκαιο, σκόπιμο, υποχρεωτικό νόμο και ουσία αλλά και ηθικά να αναλάβει την υπόθεση ανακριτής -πρόεδρος πρωτοδικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας το αίτημα ενστερνίζεται και η ίδια η ανακρίτρια, η οποία φέρεται να έχει ήδη διαβιβάσει τη δικογραφία προς την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης, Μαρία Τσάμη.
Απ' την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της μάρτυρα, Γιάννης Απατσίδης, χαρακτηρίζει "νομικά και ηθικά ανεπίτρεπτο μια τόσο σημαντική υπόθεση δημοσίου συμφέροντος, και ανυπολόγιστης βλάβης του ελληνικού δημοσίου, να «βαλτώνει» κυριολεκτικά".
"Το ερώτημα είναι -τονίζει- ποιοι ευνοήθηκαν απ' αυτή την καθυστέρηση, ποιοι γνώριζαν την καταστρατήγηση του Ν. 4022/2011, και σιώπησαν, και τι μέλλει γενέσθαι από τις αρχές, ώστε να αποκαταστήσουν τον χαμένο χρόνο. Σε μια εποχή διαφθοράς, διαπλοκής, θεσμικής εκτροπής, θα ήταν πραγματικά αφελές να σας πω ότι πίσω από αυτή την κωλυσιεργία δεν υπάρχουν ενδείξεις σκοπιμότητας. Πιστεύω ότι οι έντιμοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα εδώ και τώρα...γιατί ίσως στο λαβύρινθο της όποιας «λίστας» υπάρχουν διαδρομές βρώμικου χρήματος".
ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου